Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Η Αναφορά για το Πάρτι και τους Καλεσμένους / A Report on the Party and Guests

Την ώρα που μια παρέα αστών ολοκληρώνει το ξένοιαστο πικνίκ της, μια μυστηριώδης ομάδα αντρών εμφανίζεται από το πουθενά και τους εξαναγκάζει να συμμετάσχουν σε μια σειρα από αλλόκοτα παιχνίδια. Σουβλερή κωμική αλληγορία, σουρεαλισμός και ταξική σάτιρα που θα ζήλευε ο Μπουνιουέλ και περισσότεροι τρόμοι απ' όσους αφήνει να φανούν το χιούμορ και η παιγνιώδης διάθεση είναι μερικοί λόγοι που οδήγησαν το τότε καθεστώς να απαγορεύσει το περιβόητο αυτό φιλμ «για πάντα» και ανάγκασαν τον σκηνοθέτη να εγκαταλείψει τη χώρα.


ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ | 1966 | ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ | DCP | 71' |ΤΣΕΧΙΚΑ

Μια παρέα ανέμελων αστών απολαμβάνει το πικνίκ της ενώ επίκειται ένα πάρτι στο οποίο πρόκειται απρόθυμα να παρευρεθεί. Το οργανώνει μια μυστηριώδης ομάδα νεαρών αντρών η οποία θα τους υποβάλλει σε παράξενα παιχνίδια, λίγο πριν επέμβει ο οικοδεσπότης του πάρτι και παιανίσει τις δικές του μουσικές. Το Νέο Κύμα δεν ήταν ποτέ άσχετο με τον σουρεαλισμό κι εδώ είναι το λαμπρότερο παράδειγμα του αφιερώματος.

Βουτηγμένο στην ατμόσφαιρα ενός Μπουνιουέλ πολιορκούμενου από τον Ιονέσκο, το έργο του Νέμετς, σε 71 μόλις λεπτά, είναι μια αλληγορική σάτιρα διαλυμένη στο οξύ του παραλόγου και τη μυαλωμένη νιτρογλυκερίνη των συμφοιτητών της Άνοιξης που έλεγαν «πάρτι» κι εννοούσαν «κόμμα». Αγγελόπουλος, Παναγιωτόπουλος κι ελληνικό weird wave (μεταξύ άλλων) έχουν κρατήσει σημειώσεις από αυτό το ανησυχητικό κόσμημα πάνω στην ομογενοποίηση και τον τρόπο λειτουργίας κάθε ολοκληρωτικού κυβερνώντος. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Jan Němec
ΣΕΝΑΡΙΟ: Ester Krumbachová, Jan Němec
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Jaromír Sofr
ΜΟΥΣΙΚΗ: Stepán Konícek
ΜΟΝΤΑΖ: Oldřich Bosák
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ivan Vyskočil

ΓΙΑΝ ΝΙΕΜΕΤΣ (1936-2016)
Φοιτητής της Ακαδημίας Τεχνών της Πράγας, ο Νιέμετς κυνηγήθηκε όσο ελάχιστοι από το Κομμουνιστικό καθεστώς. Από το 1968 και μετά έφυγε από τη χώρα και δεν κατάφερε να ξανασκηνοθετήσει για 22 χρόνια. Οι δυο ταινίες που θα προβληθούν στο αφιέρωμα πιστοποιούν την ριζοσπαστική του καλλιτεχνία και την αειθαλή κεντρική του σημασία για την Άνοιξη.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ (ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ)
2016 The Wolf from Royal Vineyard Street
2010 Heart Beat 3D
2009 The Ferrari Dino Girl
2005 Toyen
2004 Landscape of My Heart
2001 Late Talks with my Mother
1996 Code Name: Ruby
1990 The Flames of Royal Love
1968 Oratorio for Prague
1967 Martyrs of Love
1966 A Report on the Party and the Guests
1964 Diamonds of the Night

 



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Ξύπνημα της Άνοιξης: Άγρια Άνθη του Τσεχικού Νέου Κύματος