Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Οι Έρωτες μιας Ξανθιάς / Loves of a Blonde

Προτού η «Φωλιά του Κούκου» και το «Αμαντέους» του χαρίσουν δύο Όσκαρ, ο Μίλος Φόρμαν γινόταν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Τσεχικού Νέου Κύματος, χάρη σε αυτή την αξιαγάπητη ταινία. Οι ρομαντικές πλάνες της νιότης συνοψίζονται ιδανικά στο πρόσωπο ενός κοριτσιού της εργατικής τάξης που νομίζει πως βρήκε τον έρωτα της ζωής του και όταν αυτό δεν συμβαίνει, παίρνει απρόσμενα την κατάσταση στα χέρια του. Υποψηφιότητα για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.


ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ | 1965 | ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ | DCP | 88' | ΤΣΕΧΙΚΑ

Μια «μικρή» ταινία, μια ευμεγέθης φήμη. Οι «Έρωτες μιας Ξανθιάς» εξέφρασαν σε πλαστική εντέλεια την ανεστραμμένη «εποχή των λουλουδιών» τους. Τοποθετημένοι στον ενεστώτα του τσεχοσλοβακικού ‘60, οι «Έρωτες» είναι ένα σατιρικό ηθογραφικό παραμύθι, μια γλυκόπικρη αφήγηση κι ένα αριστούργημα σκηνοθετικού τόνου. Από την αρχή καταλαβαίνεις πως εισέρχεσαι σε μια ιστορία την οποία αφηγείται η «ξανθιά» μας.

Μια ιστορία που εντός της περικλείονται οι γυναίκες ως αντικείμενο του πόθου και της επιπολαιότητας των ανδρών, οι γυναίκες ως παράγωγα μιας οικογενειοκρατικής, μικροαστικής και συντηρητικής κατάστασης-θρέμμα ενός καθεστώτος. Ωστόσο, εντυπωσιακά, δεν εισπράττεις μια καταγγελία, αλλά μια υποδόρια σάτιρα, που στο τελευταίο 20λεπτο γίνεται ανελέητη κωμωδία, για να φτάσεις στο εκπληκτικό, ψιθυριστό φινάλε που σε κόβει στα δυο. Γιατί είναι άλλο τι σου λέει μια ιστορία κι άλλο τι θέλει ο σκηνοθέτης της να αισθανθείς. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Miloš Forman
ΣΕΝΑΡΙΟ: Miloš Forman, Jaroslav Papoušek, Ivan Passer, Václav Šašek
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Miroslav Ondříček
ΜΟΥΣΙΚΗ: Evžen Illín
ΜΟΝΤΑΖ: Miroslav Hájek
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Hana Brejchová, Vladimír Pucholt, Vladimír Menšík

ΜΙΛΟΣ ΦΟΡΜΑΝ (1932-2018)
Ο γνωστότερος σκηνοθέτης της χώρας του, δις οσκαρούχος Σκηνοθεσίας, ένας από τους τρεις ανθρώπους που σκηνοθέτησαν ταινία που κέρδισε τα 5 βασικά Όσκαρ με την «Φωλιά του Κούκου» και αυτός που με τρεις ταινίες («Πέτρος και Πάολα», «Φωτιά…Πυροσβέστες» και το παρόν) συνέβαλε στον παφλασμό του Νέου Κύματος και τον ερχομό της Άνοιξης της Πράγας.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
2006 Goya's Ghosts
1999 Man on the Moon
1996 The People vs. Larry Flynt
1989 Valmont
1984 Amadeus
1981 Ragtime
1979 Hair
1975 One Flew Over the Cuckoo's Nest
1973 Visions of Eight
1967 The Firemen's Ball
1965 Loves of a Blonde
1964 Black Peter



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Ξύπνημα της Άνοιξης: Άγρια Άνθη του Τσεχικού Νέου Κύματος