Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Η Αγάπη / Love

Σπονδυλωτό φιλμ δύο ιστοριών με τον Ροσελίνι να αναδεικνύει υποδειγματικά το ερμηνευτικό εύρος της Μανιάνι, έχοντας ως επίκεντρο το θέμα της αγάπης. Μια γυναίκα μιλάει στο τηλέφωνο και εξομολογείται τα πιο μύχια συναισθήματά της καθώς θρηνεί για έναν έρωτα που τελειώνει. Μια άλλη γυναίκα ξεκινά έναν μονόλογο μπροστά στον αμίλητο Φελίνι για να καταλήξει σαν «τρελή του χωριού», πιστεύοντας πως η Θεία Χάρη την άφησε έγκυο σαν άλλη Παναγιά.


Διπλή προβολή με την ταινία «Το Πάθος της Άννα Μανιάνι» (The passion of Anna Magnani, 2019, 60') του Ενρίκο Τσερασουόλο (ICONS)

ΙΤΑΛΙΑ | 1948 | ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ | DCP | 78' | ΙΤΑΛΙΚΑ 

Σπονδυλωτό φιλμ δύο ιστοριών με τον Ροσελίνι σε μαγική ανάδειξη της Άννα Μανιάνι εν μέσω πραγματείας του θέματος της αγάπης. Στην πρώτη, ο έρωτας. Μέσα σε 35 λεπτά, η Μανιάνι, ολομόναχη μ’ ένα τηλέφωνο, να κάνει τα ιταλικά από γλώσσα τραγουδιστή, γλώσσα θρηνητική. Ένας έρωτας στο φινάλε του, ατρόμητη δημοσίευση μύχιων στιγμών και σπαραγμός της εγκατάλειψης σε μια αδιανόητη έκθεση μεγάλου ερμηνευτικού σινεμά. Στην δεύτερη ιστορία, που εξαγρίωσε τους απανταχού Καθολικούς και θρησκόληπτους, η άλλη όψη της αγάπης, αυτή για τον Θεό.

Η Μανιάνι ξεκινά μ’έναν μονόλογο μπροστά στον αμίλητο Φεντερίκο Φελίνι (!) για να καταλήξει σαν «τρελή του χωριού», οδυρόμενη να ανεβαίνει τον δικό της Γολγοθά, πιστεύοντας πως η Θεία Χάρη την άφησε έγκυο σαν άλλη Παναγία. Το φινάλε, έξοχα διφορούμενο, η φυσικότητα της σπουδαιότερης Ιταλίδας ηθοποιού ασύλληπτη. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Roberto Rossellini
ΣΕΝΑΡΙΟ: Jean Cocteau, Federico Fellini, Roberto Rossellini, Anna Benvenuti, Tullio Pinelli
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Robert Juillard, Otello Martelli, Aldo Tonti
ΜΟΥΣΙΚΗ: Roberto Rossellini
ΜΟΝΤΑΖ: Eraldo Da Roma
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Anna Magnani, Federico Fellini

ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΡΟΣΕΛΙΝI (1906-1977)
Θρυλικός δημιουργός του ιταλικού νεορεαλισμού, πρώτος μεταξύ ίσων της κολοσσιαίας γενιάς μεταπολεμικών Ιταλών σκηνοθετών. Αυτοδίδακτος, εργάστηκε στο ντοκιμαντέρ και την μυθοπλασία ήδη από την μουσολινική περίοδο κι «ελευθερώθηκε» με την λήξη του πολέμου σε μια σειρά ταινιών που ανέδειξαν την κατάσταση των πραγμάτων στην συντετριμμένη Ευρώπη.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ  (ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ)
1954 Journey to Italy
1954 The Fear
1952 Europe 51
1950 Stromboli
1948 Germany Year Zero
1946 Paisa
1945 Rome Open City



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ειδικές Προβολές