Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Νεκρά Πουλιά / Dead Birds

22/09/19, 17:00, ASTOR

Μια κινηματογραφική ερμηνεία της ζωής των Ντάνι στη Δυτική Νέα Γουινέα, μέσα από το παράδειγμα ενός αγρότη - πολεμιστή και ενός νεαρού χοιροβοσκού. Το πολύ σημαντικο αυτό φιλμ επιλέχθηκε το 1998 ως «πολιτισμικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική δημιουργία» για συντήρηση από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών. Προβολή σε συνεργασία με το Ethnofest - Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας. Προλογίζει ο ανθρωπολόγος Σίλας Μιχάλακας

ΗΠΑ | 1963 | ΕΓΧΡΩΜΟ & ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ | DCP | 84' | ΑΓΓΛΙΚΑ

Τα «Νεκρά Πουλιά» είναι μια κινηματογραφική ερμηνεία της ζωής των Ντάνι στη Δυτική Νέα Γουινέα. Η ταινία εστιάζει στον Γουέιγιακ, αγρότη και πολεμιστή, και τον Πούα, νεαρό χοιροβοσκό, ακολουθώντας τους στα γεγονότα της ζωής των Ντάνι: καλλιέργεια γλυκοπατάτας, φροντίδα των χοίρων, μάχες, επιδρομές και τελετές. Ο τίτλος έχει ένα νόημα που είναι και άμεσο και αλληγορικό. Στην γλώσσα των Ντάνι οι λέξεις αναφέρονται στα όπλα και τα διακοσμητικά που ανακτώνται στη μάχη. Το άλλο, πιο ποιητικό τους νόημα έρχεται από την πεποίθηση των Ντάνι ότι οι άνθρωποι, επειδή είναι σαν τα πουλιά, πρέπει να πεθάνουν.

Τα «Νεκρά Πουλιά» είναι μια απόπειρα να κινηματογραφηθεί εκ των έσω ένας λαός και να δούμε αν, καθώς τα επιλεγμένα θραύσματα συναρμολογηθούν, αν μπορούν να μιλήσουν όχι μόνο για τους Ντάνι, αλλά και για εμάς τους ίδιους.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Robert Gardner
ΣΕΝΑΡΙΟ: Peter Matthiessen

ΡΟΜΠΕΡΤ ΓΚΑΡΝΤΝΕΡ (1925-2014)
Ο Robert Gardner ήταν διευθυντής του Film Study Center του πανεπιστημίου Χάρβαρντ από το 1957 ως το 1997. Είναι ένα από τους πιο αναγνωρισμένους διεθνώς σκηνοθέτες και συγγραφείς, η δουλειά του οποίου θεωρείται καθοριστική και βασική για τον μη-μυθοπλαστικό κινηματογράφο.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ 
1985 Forest of Bliss
1974 Rivers of Sand
1963 Dead Birds
1957 The Hunters  Hμερομηνία δημοσίευσης: 2019-09-08 01:19:14  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Χορογραφώντας την Ηχώ / Crafting an Echo

  Χορογραφώντας την Ηχώ / Crafting an Echo

  Τι συμβαίνει όταν η φημισμένη Σχολή της Μάρθα Γκράχαμ αναθέτει στον αιρετικό Έλληνα χορογράφο Αντώνη Φωνιαδάκη το φιλόδοξο ανέβασμα της ιστορίας του Νάρκισσου, φέρνοντας σε σύγκρουση δυο διαφορετικές φιλοσοφίες; Το ντοκιμαντέρ του Μάρκο Γουίλιαμς καταγράφει μια καλλιτεχνική ομάδα μπροστά στις δοκιμασίες και αγωνίες της μεγάλης δημιουργίας.

  Η Ανάσα / The Breath

  Η Ανάσα / The Breath

  Η νύχτα πέφτει στο Βερολίνο, φωτίζοντας μέσα από 26 προσωπικές αφηγήσεις την πλούσια ανθρωπογεωγραφία καθώς επίσης μικρές και μεγάλες μεταβάσεις μιας χαμαιλεόντιας πόλης. Αιθέριο χρονογράφημα, κλεισμένο σε ένα λυρικής ομορφιάς ασπρόμαυρο κάδρο που παντρεύει μοναδικά το ατομικό με το συλλογικό, αγκαλιάζοντας το αστικό τοπίο και τους ανθρώπους του με τα 'Φτερά του Έρωτα' ενός αυθεντικού γράμματος αγάπης. Παρουσία του σκηνοθέτη

  Φαντασία / Fantasia

  Φαντασία / Fantasia

  Σταθμός στον τομέα των κινουμένων σχεδίων, καλλιτεχνικό απόγειο για τον Γουόλτ Ντίσνεϊ, ταινία με τη δύναμη να μαγεύει για πάντα θεατές όλων των ηλικιών. Ειδική προβολή για τα παιδιά όλου του κόσμου σε συνεργασία με τη ΜΕΤΑδραση. Προλογίζει η Ιδρύτρια και Πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης κα. Λώρα Παππά / Είσοδος ελεύθερη

  Σινεμά Αλληλεγγύης / Cinema of Compassion

  Σινεμά Αλληλεγγύης / Cinema of Compassion

  Προβολή σε συνεργασία με το περιοδικό δρόμου Σχεδία και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών & Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΚΚ που υλοποιήθηκε από τον Αντώνη Κόκκινο και τους συνεργάτες του, στα Σωφρονιστικά Ιδρύματα Κορυδαλλού. Ελεύθερη είσοδος.

  Η Αγάπη / Love

  Η Αγάπη / Love

  Σπονδυλωτό φιλμ δύο ιστοριών με τον Ροσελίνι να αναδεικνύει υποδειγματικά το ερμηνευτικό εύρος της Μανιάνι, έχοντας ως επίκεντρο το θέμα της αγάπης. Μια γυναίκα μιλάει στο τηλέφωνο και εξομολογείται τα πιο μύχια συναισθήματά της καθώς θρηνεί για έναν έρωτα που τελειώνει. Μια άλλη γυναίκα ξεκινά έναν μονόλογο μπροστά στον αμίλητο Φελίνι για να καταλήξει σαν 'τρελή του χωριού', πιστεύοντας πως η Θεία Χάρη την άφησε έγκυο σαν άλλη Παναγιά.