Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Νεκρά Πουλιά / Dead Birds

Μια κινηματογραφική ερμηνεία της ζωής των Ντάνι στη Δυτική Νέα Γουινέα, μέσα από το παράδειγμα ενός αγρότη - πολεμιστή και ενός νεαρού χοιροβοσκού. Το πολύ σημαντικο αυτό φιλμ επιλέχθηκε το 1998 ως «πολιτισμικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική δημιουργία» για συντήρηση από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών. Προβολή σε συνεργασία με το Ethnofest - Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας. Προλογίζει ο ανθρωπολόγος Σίλας Μιχάλακας


ΗΠΑ | 1963 | ΕΓΧΡΩΜΟ & ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ | DCP | 84' | ΑΓΓΛΙΚΑ

Τα «Νεκρά Πουλιά» είναι μια κινηματογραφική ερμηνεία της ζωής των Ντάνι στη Δυτική Νέα Γουινέα. Η ταινία εστιάζει στον Γουέιγιακ, αγρότη και πολεμιστή, και τον Πούα, νεαρό χοιροβοσκό, ακολουθώντας τους στα γεγονότα της ζωής των Ντάνι: καλλιέργεια γλυκοπατάτας, φροντίδα των χοίρων, μάχες, επιδρομές και τελετές. Ο τίτλος έχει ένα νόημα που είναι και άμεσο και αλληγορικό. Στην γλώσσα των Ντάνι οι λέξεις αναφέρονται στα όπλα και τα διακοσμητικά που ανακτώνται στη μάχη. Το άλλο, πιο ποιητικό τους νόημα έρχεται από την πεποίθηση των Ντάνι ότι οι άνθρωποι, επειδή είναι σαν τα πουλιά, πρέπει να πεθάνουν.

Τα «Νεκρά Πουλιά» είναι μια απόπειρα να κινηματογραφηθεί εκ των έσω ένας λαός και να δούμε αν, καθώς τα επιλεγμένα θραύσματα συναρμολογηθούν, αν μπορούν να μιλήσουν όχι μόνο για τους Ντάνι, αλλά και για εμάς τους ίδιους.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Robert Gardner
ΣΕΝΑΡΙΟ: Peter Matthiessen

ΡΟΜΠΕΡΤ ΓΚΑΡΝΤΝΕΡ (1925-2014)
Ο Robert Gardner ήταν διευθυντής του Film Study Center του πανεπιστημίου Χάρβαρντ από το 1957 ως το 1997. Είναι ένα από τους πιο αναγνωρισμένους διεθνώς σκηνοθέτες και συγγραφείς, η δουλειά του οποίου θεωρείται καθοριστική και βασική για τον μη-μυθοπλαστικό κινηματογράφο.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ 
1985 Forest of Bliss
1974 Rivers of Sand
1963 Dead Birds
1957 The Hunters



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ειδικές Προβολές