Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Η Ανάσα / The Breath

Η νύχτα πέφτει στο Βερολίνο, φωτίζοντας μέσα από 26 προσωπικές αφηγήσεις την πλούσια ανθρωπογεωγραφία καθώς επίσης μικρές και μεγάλες μεταβάσεις μιας χαμαιλεόντιας πόλης. Αιθέριο χρονογράφημα, κλεισμένο σε ένα λυρικής ομορφιάς ασπρόμαυρο κάδρο που παντρεύει μοναδικά το ατομικό με το συλλογικό, αγκαλιάζοντας το αστικό τοπίο και τους ανθρώπους του με τα «Φτερά του Έρωτα» ενός αυθεντικού γράμματος αγάπης. Παρουσία του σκηνοθέτη


ΓΕΡΜΑΝΙΑ | 2019 | ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ | DCP | 95' | ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ, ΑΓΓΛΙΚΑ, ΓΑΛΛΙΚΑ, ΡΩΣΙΚΑ

Βερολίνο. Το φως πέφτει, τα φώτα ανάβουν. Λογιών άνθρωποι, όλοι τους ξύπνιοι τη νύχτα, αφηγούνται την προσωπική τους ιστορία. Για τη ζωή, την αγωνία, τον έρωτα, εμάς, τον θάνατο. Σαν συλλογή σύντομων οπτικών διηγημάτων για την ύπαρξη στην μεγάλη πόλη και το υπερπέραν της. Μικρές, μέγιστες ανθρώπινες εξομολογήσεις για αλήθειες που τις ξεπερνούν.

Η «Ανάσα» δένεται από τον έναν στον επόμενο, μην ξεχνώντας τον προηγούμενο, σε ένα απαιτητικό χρονογράφημα μιας μεγαλούπολης. Μια καταγραφή ζωής, παρελθόντος κι επιτακτικού παρόντος. Κάτι σαν μεταμοντέρνο ντοκιμαντέρ, το έργο του Σούπελ σημειώνει ιστορικές στιγμές, συμβάλλει το ατομικό με το συλλογικό, βυθίζει στο υπνωτιστικό ambience της ελληνικής καταγωγής Κριστίνα Βάντζου και σε κυριεύει σιγά-σιγά με τις αντιστίξεις του σε ένδοξο νυχτερινό ασπρόμαυρο. Μια πειραματική ατραπός σινεμά που ζητά να την αντιμετωπίσεις σαν χρονικό και να την βιώσεις σαν ποίημα. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Uli M Schueppel
ΣΕΝΑΡΙΟ:  Uli M Schueppel
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Cornelius Plache
ΜΟΥΣΙΚΗ:  Christina Vantzou
ΜΟΝΤΑΖ: Ernst Carias

ΟΥΛΙ Μ ΣΟΥΠΕΛ
Στις 15 ταινίες του ο Σούπελ περιηγείται από τον Νικ Κέιβ ως κινηματογραφημένες συναισθηματικές γεωγραφίες, από τα σιβηρικά γκούλαγκ στα τανζανικά σαλόνια κι από την κραυγή του τίποτα στην πνοή που ενώνει το σύμπαν.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
2019 Der Atem
2012 Brötzmann
2010 Tranzania.Living.Room.
2009 Elektrokohle (Von Wegen) (Off Ways)
2008 Der Tag
2007 Berlinsong
2005 Santos – Heldentaten
2004 The Song
2000 Planet Alex
1997 Der Platz
1996 Sid & Nancy/Ex & Pop
1994 Frozen Stories
1992 Vaterland
1990 The Road to God Knows Where
1988 Nihil, oder alle Zeit der Welt



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ειδικές Προβολές