Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Η Ανάσα / The Breath

19/09/19, 19:45, ASTOR

Η νύχτα πέφτει στο Βερολίνο, φωτίζοντας μέσα από 26 προσωπικές αφηγήσεις την πλούσια ανθρωπογεωγραφία καθώς επίσης μικρές και μεγάλες μεταβάσεις μιας χαμαιλεόντιας πόλης. Αιθέριο χρονογράφημα, κλεισμένο σε ένα λυρικής ομορφιάς ασπρόμαυρο κάδρο που παντρεύει μοναδικά το ατομικό με το συλλογικό, αγκαλιάζοντας το αστικό τοπίο και τους ανθρώπους του με τα «Φτερά του Έρωτα» ενός αυθεντικού γράμματος αγάπης. Παρουσία του σκηνοθέτη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ | 2019 | ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ | DCP | 95' | ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ, ΑΓΓΛΙΚΑ, ΓΑΛΛΙΚΑ, ΡΩΣΙΚΑ

Βερολίνο. Το φως πέφτει, τα φώτα ανάβουν. Λογιών άνθρωποι, όλοι τους ξύπνιοι τη νύχτα, αφηγούνται την προσωπική τους ιστορία. Για τη ζωή, την αγωνία, τον έρωτα, εμάς, τον θάνατο. Σαν συλλογή σύντομων οπτικών διηγημάτων για την ύπαρξη στην μεγάλη πόλη και το υπερπέραν της. Μικρές, μέγιστες ανθρώπινες εξομολογήσεις για αλήθειες που τις ξεπερνούν.

Η «Ανάσα» δένεται από τον έναν στον επόμενο, μην ξεχνώντας τον προηγούμενο, σε ένα απαιτητικό χρονογράφημα μιας μεγαλούπολης. Μια καταγραφή ζωής, παρελθόντος κι επιτακτικού παρόντος. Κάτι σαν μεταμοντέρνο ντοκιμαντέρ, το έργο του Σούπελ σημειώνει ιστορικές στιγμές, συμβάλλει το ατομικό με το συλλογικό, βυθίζει στο υπνωτιστικό ambience της ελληνικής καταγωγής Κριστίνα Βάντζου και σε κυριεύει σιγά-σιγά με τις αντιστίξεις του σε ένδοξο νυχτερινό ασπρόμαυρο. Μια πειραματική ατραπός σινεμά που ζητά να την αντιμετωπίσεις σαν χρονικό και να την βιώσεις σαν ποίημα. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Uli M Schueppel
ΣΕΝΑΡΙΟ:  Uli M Schueppel
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Cornelius Plache
ΜΟΥΣΙΚΗ:  Christina Vantzou
ΜΟΝΤΑΖ: Ernst Carias

ΟΥΛΙ Μ ΣΟΥΠΕΛ
Στις 15 ταινίες του ο Σούπελ περιηγείται από τον Νικ Κέιβ ως κινηματογραφημένες συναισθηματικές γεωγραφίες, από τα σιβηρικά γκούλαγκ στα τανζανικά σαλόνια κι από την κραυγή του τίποτα στην πνοή που ενώνει το σύμπαν.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
2019 Der Atem
2012 Brötzmann
2010 Tranzania.Living.Room.
2009 Elektrokohle (Von Wegen) (Off Ways)
2008 Der Tag
2007 Berlinsong
2005 Santos – Heldentaten
2004 The Song
2000 Planet Alex
1997 Der Platz
1996 Sid & Nancy/Ex & Pop
1994 Frozen Stories
1992 Vaterland
1990 The Road to God Knows Where
1988 Nihil, oder alle Zeit der Welt  Hμερομηνία δημοσίευσης: 2019-09-08 01:05:48  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Χορογραφώντας την Ηχώ / Crafting an Echo

  Χορογραφώντας την Ηχώ / Crafting an Echo

  Τι συμβαίνει όταν η φημισμένη Σχολή της Μάρθα Γκράχαμ αναθέτει στον αιρετικό Έλληνα χορογράφο Αντώνη Φωνιαδάκη το φιλόδοξο ανέβασμα της ιστορίας του Νάρκισσου, φέρνοντας σε σύγκρουση δυο διαφορετικές φιλοσοφίες; Το ντοκιμαντέρ του Μάρκο Γουίλιαμς καταγράφει μια καλλιτεχνική ομάδα μπροστά στις δοκιμασίες και αγωνίες της μεγάλης δημιουργίας.

  Φαντασία / Fantasia

  Φαντασία / Fantasia

  Σταθμός στον τομέα των κινουμένων σχεδίων, καλλιτεχνικό απόγειο για τον Γουόλτ Ντίσνεϊ, ταινία με τη δύναμη να μαγεύει για πάντα θεατές όλων των ηλικιών. Ειδική προβολή για τα παιδιά όλου του κόσμου σε συνεργασία με τη ΜΕΤΑδραση. Προλογίζει η Ιδρύτρια και Πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης κα. Λώρα Παππά / Είσοδος ελεύθερη

  Σινεμά Αλληλεγγύης / Cinema of Compassion

  Σινεμά Αλληλεγγύης / Cinema of Compassion

  Προβολή σε συνεργασία με το περιοδικό δρόμου Σχεδία και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών & Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΚΚ που υλοποιήθηκε από τον Αντώνη Κόκκινο και τους συνεργάτες του, στα Σωφρονιστικά Ιδρύματα Κορυδαλλού. Ελεύθερη είσοδος.

  Νεκρά Πουλιά / Dead Birds

  Νεκρά Πουλιά / Dead Birds

  Μια κινηματογραφική ερμηνεία της ζωής των Ντάνι στη Δυτική Νέα Γουινέα, μέσα από το παράδειγμα ενός αγρότη - πολεμιστή και ενός νεαρού χοιροβοσκού. Το πολύ σημαντικο αυτό φιλμ επιλέχθηκε το 1998 ως 'πολιτισμικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική δημιουργία' για συντήρηση από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών. Προβολή σε συνεργασία με το Ethnofest - Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας. Προλογίζει ο ανθρωπολόγος Σίλας Μιχάλακας

  Η Αγάπη / Love

  Η Αγάπη / Love

  Σπονδυλωτό φιλμ δύο ιστοριών με τον Ροσελίνι να αναδεικνύει υποδειγματικά το ερμηνευτικό εύρος της Μανιάνι, έχοντας ως επίκεντρο το θέμα της αγάπης. Μια γυναίκα μιλάει στο τηλέφωνο και εξομολογείται τα πιο μύχια συναισθήματά της καθώς θρηνεί για έναν έρωτα που τελειώνει. Μια άλλη γυναίκα ξεκινά έναν μονόλογο μπροστά στον αμίλητο Φελίνι για να καταλήξει σαν 'τρελή του χωριού', πιστεύοντας πως η Θεία Χάρη την άφησε έγκυο σαν άλλη Παναγιά.