Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Σινεμά Αλληλεγγύης / Cinema of Compassion

22/09/19, 16:30, DANAOS 2

Προβολή σε συνεργασία με το περιοδικό δρόμου Σχεδία και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών & Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΚΚ που υλοποιήθηκε από τον Αντώνη Κόκκινο και τους συνεργάτες του, στα Σωφρονιστικά Ιδρύματα Κορυδαλλού. Ελεύθερη είσοδος. 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΕΛΙΔΑΣ / THE STORY OF THE LAST PAGE

2019 | ΕΛΛΑΔΑ | 45΄

Στην τελευταία σελίδα του κάθε τεύχους φιλοξενείται η ιστορία ενός από τους πωλητές της. Αυτή η ιστορία, κάτι ανάμεσα σε βιογραφικό και ημερολόγιο, είναι γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο και αφηγείται μέσα σε 700 λέξεις μια ολόκληρη ζωή. Μια ζωή που θα μπορούσε να είναι του γείτονα, του συγγενή μας, δικιά μας. Το project είναι αυτές οι ιστορίες. Οι πωλητές της ΣΧΕΔΙΑΣ αφηγούνται τις ζωές τους – εκφωνώντας το κείμενο του περιοδικού – και κινηματογραφούν το παρόν τους.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Lefteris Filaktos

   

ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΝΑΚΙ / CHRISTINAKI

2018 | ΕΛΛΑΔΑ | 11΄

Ένας κρατούμενος μαθαίνει από τον συγκελίτη του ότι η γυναίκα του τον απατά. Αποφασίζει να αποδράσει για να την εκδικηθεί. Η απόδραση είναι επιτυχημένη, η πραγματικότητα όμως επιφυλάσσει εκπλήξεις.

ΣΕΝΑΡΙΟ - ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Christos Papathanasiou
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Nikos Vasilopoulos
ΜΟΝΤΑΖ: Periklis Iliou
Τους ρόλους υποδύονται κρατούμενοι και σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Ο ΘΑΝΑΤΟΠΟΙΝΙΤΗΣ / DEATH ROW INMATE

2018 | ΕΛΛΑΔΑ | 18΄

Ένας θανατοποινίτης λίγο πριν την εκτέλεση του βρίσκει τον κρατούμενο στο διπλανό του κελί κρεμασμένο και στο πάτωμα μία κιμωλία. Η κιμωλία δίνει στον Θανατοποινίτη το ερέθισμα να μετατρέψει τους τοίχους του κελιού του σε ένα «τεφτέρι» που στην ουσία αποτελεί την διαθήκη του.

ΣΕΝΑΡΙΟ - ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Kostas Xidis
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Nikos Vasilopoulos
ΜΟΝΤΑΖ: Periklis Iliou
Τους βασικούς ρόλους υποδύονται ο Γιάννης Στάνκογλου και ο Παύλος Κοντογιαννίδης πλαισιωμένοι σε δεύτερους ρόλους από σωφρονιστικούς υπαλλήλους και κρατουμένους.  Hμερομηνία δημοσίευσης: 2019-09-08 11:05:45  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Χορογραφώντας την Ηχώ / Crafting an Echo

  Χορογραφώντας την Ηχώ / Crafting an Echo

  Τι συμβαίνει όταν η φημισμένη Σχολή της Μάρθα Γκράχαμ αναθέτει στον αιρετικό Έλληνα χορογράφο Αντώνη Φωνιαδάκη το φιλόδοξο ανέβασμα της ιστορίας του Νάρκισσου, φέρνοντας σε σύγκρουση δυο διαφορετικές φιλοσοφίες; Το ντοκιμαντέρ του Μάρκο Γουίλιαμς καταγράφει μια καλλιτεχνική ομάδα μπροστά στις δοκιμασίες και αγωνίες της μεγάλης δημιουργίας.

  Η Ανάσα / The Breath

  Η Ανάσα / The Breath

  Η νύχτα πέφτει στο Βερολίνο, φωτίζοντας μέσα από 26 προσωπικές αφηγήσεις την πλούσια ανθρωπογεωγραφία καθώς επίσης μικρές και μεγάλες μεταβάσεις μιας χαμαιλεόντιας πόλης. Αιθέριο χρονογράφημα, κλεισμένο σε ένα λυρικής ομορφιάς ασπρόμαυρο κάδρο που παντρεύει μοναδικά το ατομικό με το συλλογικό, αγκαλιάζοντας το αστικό τοπίο και τους ανθρώπους του με τα 'Φτερά του Έρωτα' ενός αυθεντικού γράμματος αγάπης. Παρουσία του σκηνοθέτη

  Φαντασία / Fantasia

  Φαντασία / Fantasia

  Σταθμός στον τομέα των κινουμένων σχεδίων, καλλιτεχνικό απόγειο για τον Γουόλτ Ντίσνεϊ, ταινία με τη δύναμη να μαγεύει για πάντα θεατές όλων των ηλικιών. Ειδική προβολή για τα παιδιά όλου του κόσμου σε συνεργασία με τη ΜΕΤΑδραση. Προλογίζει η Ιδρύτρια και Πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης κα. Λώρα Παππά / Είσοδος ελεύθερη

  Νεκρά Πουλιά / Dead Birds

  Νεκρά Πουλιά / Dead Birds

  Μια κινηματογραφική ερμηνεία της ζωής των Ντάνι στη Δυτική Νέα Γουινέα, μέσα από το παράδειγμα ενός αγρότη - πολεμιστή και ενός νεαρού χοιροβοσκού. Το πολύ σημαντικο αυτό φιλμ επιλέχθηκε το 1998 ως 'πολιτισμικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική δημιουργία' για συντήρηση από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών. Προβολή σε συνεργασία με το Ethnofest - Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας. Προλογίζει ο ανθρωπολόγος Σίλας Μιχάλακας

  Η Αγάπη / Love

  Η Αγάπη / Love

  Σπονδυλωτό φιλμ δύο ιστοριών με τον Ροσελίνι να αναδεικνύει υποδειγματικά το ερμηνευτικό εύρος της Μανιάνι, έχοντας ως επίκεντρο το θέμα της αγάπης. Μια γυναίκα μιλάει στο τηλέφωνο και εξομολογείται τα πιο μύχια συναισθήματά της καθώς θρηνεί για έναν έρωτα που τελειώνει. Μια άλλη γυναίκα ξεκινά έναν μονόλογο μπροστά στον αμίλητο Φελίνι για να καταλήξει σαν 'τρελή του χωριού', πιστεύοντας πως η Θεία Χάρη την άφησε έγκυο σαν άλλη Παναγιά.