Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ / SUNDAY BLOODY SUNDAY

02/10/22, 19:30, ΑΣΤΥ

Σε μια εποχή όπου η ανοιχτή απεικόνιση της ομοφυλοφιλίας, πόσω μάλλον η ανταλλαγή ενός θερμού φιλιού μεταξύ ανδρών, εξακολουθούσε να θεωρείται ταμπού στο σινεμά, ο Σλέσιντζερ αποτολμούσε και τα δύο στο ίδιο φιλμ. Έχοντας ως επίκεντρο δύο παράλληλες ερωτικές ιστορίες με το ίδιο αντικείμενο πόθου, έναν εικοσάχρονο νεαρό που μοιράζεται το κρεβάτι του πότε με μία τριαντάχρονη χωρισμένη γυναίκα και πότε με έναν σαραντάρη γιατρό, το υποδειγματικό δράμα εξερευνά τις πιθανότητες της αγάπης, της αφοσίωσης και της συντροφικότητας σε ένα συναισθηματικά αποξενωτικό Λονδίνο του ’70, όπου το παλιό μοιράζεται άβολα τα ίδια κλινοσκεπάσματα με το καινούργιο. Η ταινία διεκδίκησε Όσκαρ Σκηνοθεσίας, Α' Ανδρικού Ρόλου (Πίτερ Φιντς), Α' Γυναικείου Ρόλου (Γκλέντα Τζάκσον) και Πρωτότυπου Σεναρίου.


ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ / 1971 / ΕΓΧΡΩΜΟ / DCP / 110’ / ΑΓΓΛΙΚΑ, ΙΤΑΛΙΚΑ, ΕΒΡΑΪΚΑ, ΓΑΛΛΙΚΑ

O Ντάνιελ και η Άλεξ μοιράζονται ερωτικά έναν νεαρό καλλιτέχνη, τον Πολ. Γνωρίζουν ο ένας την ύπαρξη του άλλου, όχι όμως και τις συναισθηματικές τους πραγματικότητες. Μέσα σε δέκα μέρες οι ζωές τους θα αλλάξουν, και μια «Καταραμένη Κυριακή» οι επιπτώσεις θα είναι ορατές. Με υπερόπλα τους Πίτερ Φιντς και Γκλέντα Τζάκσον, ο Τζον Σλέσιντζερ καταθέτει ένα σκηνοθετικό πολυφωνικό ρεσιτάλ ρευστότητας, περιεκτικής ασάφειας, που σταδιακά αποδίδει έναν πλήρη ψυχολογικό κόσμο, και ουσιαστικής τόλμης. Τόλμης που αντί να ναρκισσεύεται για τα στεγανά που υπερβαίνει, εμμένει στην ψυχή των γεγονότων της ζωής. Η Αγγλία της τρομερής οικονομικής κρίσης της εποχής θεριεύει στο φόντο, ο εβραϊσμός και η αγγλικότητα σχολιάζονται εύστοχα, η πραγματικότητα αφήνει ρωγμές ανεπούλωτες. Οσκαρικές υποψηφιότητες Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Α’ Ρόλων. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: John Schlesinger
ΣΕΝΑΡΙΟ: Penelope Gilliat
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Billy Williams
ΜΟΥΣΙΚΗ: Ron Geesin
ΜΟΝΤΑΖ: Richard Marden
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Glenda Jackson, Peter Finch, Murray Head, Peggy Ashcroft

ΤΖΟΝ ΣΛΕΣΙΝΤΖΕΡ (1926-2003)
Άγγλος σκηνοθέτης. Πολέμησε στον 2ο ΠΠ, κινηματογραφώντας και από το Μέτωπο. Σπούδασε στην Οξφόρδη και στη συνέχεια εργάστηκε ως ηθοποιός, προτού περάσει αποκλειστικά πίσω από την κάμερα με την έλευση του 1960. Οι τρεις πρώτες ταινίες του κατά την δεκαετία αποτελούν υποδείγματα, παρότι μετά το παρόν (Όσκαρ Σκηνοθεσίας) και με το πέρας των '70ς σταδιακά εξέπεσε.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ (ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ)
1976 Marathon Man
1971 Sunday Bloody Sunday
1969 Midnight Cowboy
1965 Darling
1963 Billy Liar


    ONLINE ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ


    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Queer Britannia

    ΘΥΜΑ / VICTIM

    ΘΥΜΑ / VICTIM

    30/09/22, 17:45, ΑΣΤΟΡ

    ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ / SEBASTIANE

    ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ / SEBASTIANE

    01/10/22, 17:30, ΑΣΤΟΡ

    Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΝΤΕΪΒΙΣ / THE TERENCE DAVIES TRILOGY

    Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΝΤΕΪΒΙΣ / THE TERENCE DAVIES TRILOGY

    03/10/22, 17:45, ΑΣΤΟΡ

    ΜΟΡΙΣ/ MAURICE

    ΜΟΡΙΣ/ MAURICE

    04/10/22, 19:00, ΑΣΤΥ

    YOUNG SOUL REBELS

    YOUNG SOUL REBELS

    08/10/22, 18:00, ΑΣΤY

    ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ / GODS AND MONSTERS

    ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ / GODS AND MONSTERS

    8/10/22, 19:30, ΑΣΤΟΡ

    ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ / BUTTERFLY KISS

    ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ / BUTTERFLY KISS

    09/10/22, 17:30, ΑΣΤΟΡ