Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

ΘΥΜΑ / VICTIM

Όταν στη Βρετανία οι ερωτικές σχέσεις μεταξύ ανδρών θεωρούνταν ακόμα αδίκημα (η νομοθεσία άλλαξε έξι χρόνια αργότερα), το «Θύμα» του Μπέιζιλ Ντίρντεν υπήρξε όχι μόνο η πρώτη αγγλόφωνη ταινία που τόλμησε να ξεστομίσει τη λέξη ομοφυλόφιλος αλλά και μια θαρραλέα –και δυνητικά αυτοκτονική– κίνηση καριέρας από έναν σκηνοθέτη θρυλικών κωμωδιών και έναν ανερχόμενο ζεν πρεμιέ. Πολλοί συνάδελφοί του απέρριψαν τρομοκρατημένοι το ρόλο του παντρεμένου δικηγόρου που πέφτει θύμα εκβιασμού λόγω των σεξουαλικών του προτιμήσεων, όμως ο Ντερκ Μπόγκαρντ επιβίωσε πεισματικά για να μετατραπεί σταδιακά σε gay icon. Διατηρώντας ακέραιο το σασπένς των νουάρ καταβολών του, το «Θύμα» κατέρριψε τα υποτιμητικά στερεότυπα και έβγαλε το αγγλικό σινεμά μια για πάντα από την «ντουλάπα».


ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ / 1961 / ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ /  DCP / 96' /  ΑΓΓΛΙΚΑ

Ένας δικηγόρος στο Λονδίνο, επικείμενα σύμβουλος της Βασίλισσας και έτοιμος για ανώτατα αξιώματα, δέχεται την επίσκεψη του νεαρού με τον οποίον συνδέεται ερωτικά. O τελευταίος εκβιάζεται για την ομοφυλοφιλία του και αυτό απειλεί έμμεσα και τον (νυμφευμένο) δικηγόρο. Ένας θάνατος όμως, και ο κύκλος των βανδαλισμών που σφίγγει, τον σπρώχνουν να αποκαλύψει στην γυναίκα του την αλήθεια και να καταδιώξει τους εκβιαστές. Το 1961 η ομοφυλοφιλία ήταν παράνομη στην Μεγάλη Βρετανία. Κι αυτός είναι μόνο ένας από τους λόγους της κεφαλαιώδους σημασίας μιας ριψοκίνδυνα πολιτικής, άκρως συναρπαστικής δημιουργίας. Στο κέντρο ένας γιγάντιος Ντερκ Μπόγκαρντ, στον πρώτο μείζονα ρόλο του, κομματιάζει το ως τότε κατασκευασμένο από το στούντιο προφίλ του και συνυπογράφει μια από τις ταινίες που άλλαξαν τον κόσμο. Η.Δ. 

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Basil Dearden
ΣΕΝΑΡΙΟ: Janet Green, John McCormick
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Otto Heller
ΜΟΥΣΙΚΗ: Philip Green
ΜΟΝΤΑΖ: John D. Guthridge
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Dirk Bogarde, Sylvia Syms, Dennis Price

ΜΠΕΪΖΙΛ ΝΤΙΕΡΝΤΕΝ (1911-1971)
Άγγλος σκηνοθέτης, που ανδρώθηκε στα ιστορικά Ealing Studios και εν συνεχεία επεκτάθηκε τόσο σε σινεμά κοινωνικού προβληματισμού, κινηματογράφο είδους, όσο και κατά περίσταση σε χολιγουντιανές παραγωγές μεγάλων σταρ. Βραβευμένος με BAFTA, παρότι ξεχασμένος σήμερα, έχει συνδέσει το όνομά του με εξέχουσες μεταπολεμικές δημιουργίες της Αλβιόνας.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ (ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ)
1966 Khartoum
1961 Victim
1960 The League of Gentlemen
1959 Sapphire
1950 The Blue Lamp
1946 The Captive Heart



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Queer Britannia