Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ / SEBASTIANE

Οι Ντέρεκ Τζάρμαν και Πολ Χάμφρες ξαναδιαβάζουν την ιστορία του Άγιου Σεβαστιανού στα λατινικά, εξορίζοντάς τον από την αυλή του Διοκλητιανού σε παράκτιο φυλάκιο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Εκεί επιλέγει να απέχει από οποιαδήποτε πολεμική ή σεξουαλική δραστηριότητα παρά τις πιέσεις των ανωτέρων του, οδηγώντας στο μαρτύριό του. Η γνωριμία του arthouse κοινού με την ανδρική σάρκα επήλθε με μια αφοπλιστικά ακομπλεξάριστη ματιά στο ομοερωτικό περιεχόμενο τυπικά ανδρογενών δραστηριοτήτων. Σώματα σε έκσταση που ακροβατούν στις χρυσές τομές μοναδικών συνθέσεων, λουσμένα στο φως όπως και οι μελωδίες του Μπράιαν Ίνο που ακολουθούν την κίνηση του Απόλλωνα στον ουράνιο θόλο. Πόνος και απόλαυση γίνονται ένα στην πρώτη queer αγιογραφία.


ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ | 1976 | ΕΓΧΡΩΜΟ | DCP | 86’ | ΛΑΤΙΝΙΚΑ

Ο Ντέρεκ Τζάρμαν και ο Πολ Χάμφρες ξαναδιαβάζουν στα λατινικά την ιστορία του Άγιου Σεβαστιανού, εξορίζοντάς τον από την αυλή του Διοκλητιανού σε ένα παράκτιο φυλάκιο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Εκεί επιλέγει στωικά να απέχει από οποιαδήποτε πολεμική ή σεξουαλική δραστηριότητα, παρά τις πιέσεις των ανωτέρων του, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει το μαρτύριο του. Η οριστική γνωριμία του arthouse κοινού με την ανδρική σάρκα, επήλθε με μια αφοπλιστικά ακομπλεξάριστη ματιά στο ομοερωτικό περιεχόμενο και υποκείμενο. Σώματα σε έκσταση που ακροβατούν στις χρυσές τομές μοναδικών συνθέσεων, λουσμένα στο φως, όπως και οι μελωδίες του Μπράιαν Ίνο που ακολουθούν την κίνηση του Θεού Απόλλωνα στον ουράνιο θόλο. Ο πόνος και η απόλαυση γίνονται ένα. To «Sebastiane» είναι η πρώτη queer αγιογραφία. Θ.Κ. 

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Derek Jarman
ΣΕΝΑΡΙΟ: Derek Jarman, Paul Humfress, James Whaley
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Peter Middleton
ΜΟΥΣΙΚΗ: Brian Eno, Andrew Thomas Wilson
ΜΟΝΤΑΖ: Paul Humfress
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Leonardo Treviglio, Barney James, Richard Warwick, Neil Kennedy

ΝΤΕΡΕΚ ΤΖΑΡΜΑΝ (1942-1994)
Άγγλος δημιουργός, σκηνογράφος και ακτιβιστής. Κάτοχος σειράς κινηματογραφικών διακρίσεων, ιδίως στο φεστιβάλ του Βερολίνου, όπου κέρδισε 8 βραβεία. Σημαδιακή φυσιογνωμία στην βρετανική υποκουλτούρα (και όχι μόνο), άφησε ανεξίτηλο στίγμα τόσο με την κινηματογραφική δημιουργία του, όσο και με την δραστηριότητά του για τα LGBTQ δικαιώματα και την συνειδητοποίηση περί του AIDS.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
1993 Blue
1993 Wittgenstein
1991 Edward II
1990 The Garden
1989 War Requiem
1987 The Last of England
1986 Caravaggio
1985 The Angelic Conversation
1979 The Tempest
1978 Jubilee
1976 Sebastiane



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Queer Britannia