Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

YOUNG SOUL REBELS

Ενώ η Βρετανική Κοινοπολιτεία ετοιμάζεται να γιορτάσει την 25η επέτειο της στέψης της Βασίλισσας Ελισάβετ, το Λονδίνο περνάει στη φάση της πανκ αμφισβήτησης. Έχοντας όμως στο επίκεντρο μιας πολυσχιδούς αφήγησης δύο νεαρούς DJ που απ' τα γκαράζ κηρύσσουν τη funk και τη νεο-σόουλ των Heptones και των Funkadelic, ο Άιζακ Τζούλιεν δεν ενδιαφέρεται για τα περίχωρα του Μπάκιγχαμ και στρέφεται στη μαύρη και queer κοινότητα της εποχής, αρθρώνοντας την αγγλική απάντηση στο «Κάνε το Σωστό» του Σπάικ Λι. Ξεκινώντας με τη δολοφονία ενός νεαρού που ψωνίζεται στα πάρκα, καταγράφει το ρατσισμό και την ομοφοβία, τις πολιτικές συγκρούσεις που περνάνε από τη θεωρία στα πεζοδρόμια, εν τέλει ολόκληρη τη δυναμική στο περιθώριο μιας πολυπολιτισμικής μητρόπολης, πριν βυθιστεί στο σκοτάδι του θατσερισμού.


ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ / 1991 / ΕΓΧΡΩΜΟ / DCP / 105’ / ΑΓΓΛΙΚΑ 

Ενώ η Βρετανική Κοινοπολιτεία ετοιμάζεται να γιορτάσει την 25η επέτειο της στέψης της Βασίλισσας Ελισάβετ, το Λονδίνο εγκαινιάζει την πανκ αμφισβήτηση. Εντούτοις, με επίκεντρο της αφήγησης δύο νεαρούς DJ, που απ’ τα γκαράζ κηρύσσουν το funk και τη νεοσόουλ των Heptones και των Funkadelic, ο Τζούλιεν αδιαφορεί για το Μπάκιγχαμ και στρέφει το φακό στην μαύρη και την queer κοινότητα της εποχής, αρθρώνοντας την αγγλική απάντηση στο «Κάνε το Σωστό» του Σπάικ Λι. Εκκινώντας το φιλμ με τη δολοφονία ενός νεαρού που ψωνίζεται στα πάρκα, καταγράφει τον άκρατο ρατσισμό και την ομοφοβία, τις πολιτικές συγκρούσεις που περνάνε από τη θεωρία στα πεζοδρόμια, κι εν τέλει ολόκληρη τη δυναμική στο περιθώριο μιας πολυπολιτισμικής μητρόπολης, πριν αυτή βυθιστεί στο σκοτάδι του θατσερισμού. Θ.Κ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Isaac Julien
ΣΕΝΑΡΙΟ: Isaac Julien, Paul Hallam
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Nina Kelgren
ΜΟΥΣΙΚΗ: Simon Boswell
ΜΟΝΤΑΖ: John Wilson
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Valentine Nonyela, Mo Sesay, Dorian Healy, Frances Barber, Sophie Okonedo, Debra Gillett, Jason Durr, Gary McDonald, Eamon Walker

ΣΕΡ ΑΪΖΑΚ ΤΖΟΥΛΙΕΝ
Βρετανός καλλιτέχνης του installation, δημιουργός ταινιών και καθηγητής, γεννημένος το 1960. Στόχος της ζωής του η συνένωση διαφορετικών εκφραστικών/καλλιτεχνικών μέσων με σκοπό της δημιουργία ενός ενιαίου αφηγήματος. Το παρόν βραβεύθηκε στο τότε φεστιβάλ των Καννών, με το βραβείο της Εβδομάδας της Κριτικής.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ (ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ)
2019 Lessons of the Hour
1996 Frantz Fanon: Black Skin White Mask
1991 Young Soul Rebels
1989 Looking for Langston



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Queer Britannia