Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Beautiful Losers: Το Αντιηρωικό Σινεμά του Τζον Χιούστον

John Huston

Ζωγράφος αλλά και πυγμάχος, συγγραφέας αλλά και στρατιώτης του ιππικού, πολυταξιδεμένος και λάτρης της περιπέτειας, ο Χέμινγουεϊ του σινεμά, όπως τον αποκαλούσαν, Τζον Χιούστον, άφησε μια παρακαταθήκη 37 ταινιών που απλώνονται σε 5 δεκαετίες και διαπερνούν τα περισσότερα κινηματογραφικά είδη.

Ως καλλιτέχνης που αντιλήφθηκε νωρίς ότι δεν θα είχαν νόημα οι γνώσεις αν δεν ζούσε από κοντά, με ένταση και πάθος, τη μεγάλη περιπέτεια της ζωής, ο Χιούστον δεν έκρυψε ποτέ την αδυναμία του σε χαρακτήρες που μοιράζονταν κοινά στοιχεία με τον εαυτό του: οι τυχοδιώκτες, οι ξεροκέφαλοι, οι ασυμβίβαστοι και οι επίμονοι αμφισβητίες πρωταγωνίστησαν στο έργο του δίνοντας μια ξεχωριστή γοητεία στη, συνήθως αρνητική, έννοια «loser». Αν και εξαιρετικός σεναριογράφος ο ίδιος, ως τέτοιος μπήκε στην κινηματογραφική βιομηχανία για μια δεκαετία μέχρι το κολοσσιαίο σκηνοθετικό του ντεμπούτο στο «Γεράκι της Μάλτας», δεν δίστασε να αναλάβει μεγάλα έργα της κλασικής και σύγχρονης λογοτεχνίας που συνοδεύονταν από τη σημείωση πως είναι αδύνατο να μεταφερθούν στο σινεμά. Μετέτρεψε τη ρουτίνα της σκηνοθεσίας σε πρόκληση, πρωταγωνίστησε σε τρικυμιώδεις ιστορίες στα γυρίσματα αλλά ήξερε να παίρνει πάντα το καλύτερο από τους ηθοποιούς του, καταφέρνοντας να στείλει τον πατέρα και την κόρη του στα Όσκαρ.

Οι «Νύχτες Πρεμιέρας» σας προσκαλούν να ανακαλύψετε μία από τις μεγαλύτερες μορφές του παλιού Χόλιγουντ, επιλέγοντας 11 ταινίες με κριτήριο τους πιο αξιομνημόνευτους losers που εμφανίστηκαν στο σύνολο της φιλμογραφίας του. Τάσος Μελεμενίδης

Φιλμογραφία (επιλεγμένη)
1987 The Dead
1985 Prizzi’s Honor
1979 Wise Blood
1975 The Man who Would be King
1972 Fat City
1961 The Misfits
1956 Moby Dick
1951 Τhe African Queen
1950 The Asphalt Jungle
1948 The Treasure of the Sierra Madre
1941 Τhe Maltese Falcon



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αφιέρωμα στον Τζον Χιούστον