Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Βρώμικη Πόλη / Fat City

Σε μια από τις κορυφαίες δημιουργίες της δεκαετίας του ’70, δυο πυγμάχοι, ο ένας τελειωμένος και ο άλλος ανερχόμενος, που οργώνουν τη χώρα ματώνοντας για λίγα δολάρια σε συχνά στημένα παιχνίδια, γίνονται αφορμή για μια μελαγχολική, όσο και τρυφερή βουτιά στον πάτο του κάποτε αμερικανικού ονείρου. Μια μεγάλη ερμηνεία από τον παραγνωρισμένο Στέισι Κιτς, υποψηφιότητα Όσκαρ για τη Σούζαν Ταϊρέλ και μια από τις πρώτες σπουδαίες στιγμές του Τζεφ Μπρίτζες. Προβολή σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια.

Fat City

Μετά από δεκαετίες δουλειάς στις πιο λαμπερές εκδοχές του Χόλιγουντ, ο μεγάλος Τζον Χιούστον έμελλε να διανύσει στη δεκαετία του ’70 μία νέα περίοδο νιότης, υπογράφοντας μερικές από τις πιο ρηξικέλευθες στιγμές του σινεμά. Οι αόρατες παρυφές της αμερικάνικης κοινωνίας και οι παρίες της, εν προκειμένω δύο πυγμάχοι της τελευταίας κατηγορίας, ο ένας τελειωμένος και ο άλλος ανερχόμενος, που οργώνουν τη χώρα ματώνοντας για λίγα δολάρια σε στημένα παιχνίδια, αποτελούν το μουντό, αποπνικτικό σκηνικό για μια μελαγχολική όσο και ανθρώπινα τρυφερή βουτιά στον πάτο του αμερικάνικου ονείρου, σε δωμάτια φτηνών ξενοδοχείων, βρώμικα μπαρ και άθλια καταγώγια.

Ο Χιούστον κινηματογραφεί με σεβασμό και δέος ανθρώπους χτυπημένους από τη ζωή, που μάχονται καθημερινά για την επιβίωση και την αξιοπρέπειά τους, αναζητώντας ένα αποκούμπι «για να βγάλουν τη νύχτα», όπως τραγουδά αξέχαστα ο Κρις Κριστόφερσον. Μια μεγάλη ερμηνεία από τον παραγνωρισμένο Στέισι Κιτς, υποψηφιότητα για Όσκαρ για την Σούζαν Ταϊρέλ και μία από τις πρώτες σπουδαίες στιγμές του Τζεφ Μπρίτζες.

Σκηνοθεσία: John Huston
Σενάριο: Leonard Gardner
Φωτογραφία: Conrad L. Hall
Μουσική: Kenneth Hall
Μοντάζ: Walter Thompson
Ηθοποιοί: Stacy Keach, Jeff Bridges, Susan Tyrrell, Candy Clark, Nicholas Colasanto, Curtis Cokes, Sixto Rodriguez

ΗΠΑ | 1972 | Έγχρωμο | DCP | 100’ | Αγγλικά



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αφιέρωμα στον Τζον Χιούστον