Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Η Βασίλισσα της Αφρικής / The African Queen

Στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, μια γεροντοκόρη ιεραπόστολος υποχρεώνεται να συνυπάρξει με ένα μεθύστακα τυχοδιώκτη, επάνω σε ένα σαπιοκάραβο το οποίο διασχίζει τον γεμάτο κινδύνους ποταμό του Κονγκό, αγνοώντας ότι η αναγκαστική συγκατοίκηση θα οδηγήσει σε έναν απρόσμενο έρωτα. Από τις καλύτερες εξωτικές περιπέτειες που έγιναν ποτέ, με τους Κάθριν Χέμπορν και Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ γοητευτικά αταίριαστο δίδυμο, η «Βασίλισσα» διεκδίκησε τέσσερα Όσκαρ, χαρίζοντας στον πρωταγωνιστή της το μοναδικό χρυσό αγαλματίδιο μιας τεράστιας καριέρας. Προβολή με ψηφικά αποκατεστημένη κόπια.

The African Queen

Το να γυρίσει μια εξωτική περιπέτεια στην Αφρική χωρίς να πάει ο ίδιος εκεί, έμοιαζε αδιανόητο για τον Τζον Χιούστον που δεν το σκέφτηκε καθόλου και πήρε ένα ολόκληρο χολιγουντιανό συνεργείο στα βάθη της «μαύρης ηπείρου». Η «Βασίλισσα της Αφρικής», όνομα ενός ημιδιαλυμένου ατμόπλοιου, έμελλε να μείνει στην ιστορία για τις δύσκολες συνθήκες των γυρισμάτων της που ουδόλως όμως επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα.

Το ζευγάρι Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ – Κάθριν Χέπμπορν στήριξε απόλυτα την ιστορία των χαρακτήρων τους η οποία βασίστηκε μεν στο κλασικό μοτίβο των ετερώνυμων που έλκονται, διανθίστηκε όμως με την αυτοθυσία και τη γενναιότητα που πήγαζαν από την διαρκή απειλή ενός μεγάλου πολέμου που συμβαίνει κάπου μακριά.

Σκηνοθεσία: John Huston
Σενάριο: John Huston, James Agee, C.S. Forester (novel)
Φωτογραφία: Jack Cardiff
Μουσική: Allan Gray
Μοντάζ: Ralph Kemplen
Ηθοποιοί: Humphrey Bogart, Katharine Hepburn, Robert Morley, Peter Bull

ΗΠΑ, Ην. Βασίλειο | 1951 | Έγχρωμο | DCP | 105’ | Αγγλικά, Γερμανικά, Σουαχίλι



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αφιέρωμα στον Τζον Χιούστον