Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Η Ζούγκλα της Ασφάλτου / The Asphalt Jungle

Όταν η «τέλεια» ληστεία δεν εκτελείται όπως ακριβώς σχεδιάστηκε, τα μέλη μιας συμμορίας καταρρέουν βαθμιαία και ό,τι ακολουθεί είναι ένα όργιο προδοσίας που δίνει την ευκαιρία στον Χιούστον για μια ενδελεχή ματιά στη ψυχή των παρανόμων, τα όνειρά τους για μια διαφορετική ζωή και τις αλλεπάλληλες αποτυχίες που τους σκοτώνουν πριν από οποιαδήποτε σφαίρα. Τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ (Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Φωτογραφίας και Β’ Αντρικού Ρόλου). Προβολή σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια.

The Asphalt Jungle

Ένας διαβόητος ληστής προετοιμάζει μια ληστεία που θα του αλλάξει τη ζωή με την υποστήριξη ενός δικηγόρου που συμφωνεί να τον χρηματοδοτήσει. Όλα λειτουργούν ως καλοκουρδισμένο ρολόι στη «Ζούγκλα της Ασφάλτου» μέχρι τη στιγμή που η λεπτομερώς σχεδιασμένη ληστεία παίρνει άσχημη τροπή και η νηφαλιότητα αντικαθίσταται από τον πανικό.

Μια πραγματικά γενναία ματιά στον υπόκοσμο της χώρας από τον Χιούστον που παρουσιάζει όλη την ιστορία από την πλευρά των παρανόμων, ανάγοντάς τους σε πρωταγωνιστές και τραγικούς ήρωες ταυτόχρονα, με βαθιά ανθρώπινη πλευρά κρυμμένη μέσα στους φόβους και τις φιλοδοξίες τους, χωρίς να ενδιαφέρεται για διδακτισμούς και ηθικά μαθήματα. Αξιοσημείωτη η πρώιμη εμφάνιση της Μέριλιν Μονρόε, λίγο πριν εκτοξευθεί ως το απόλυτο σύμβολο του σεξ στη δεκαετία του ’50.

Σκηνοθεσία: John Huston
Σενάριο: John Huston, Ben Maddow
Φωτογραφία: Harold Rosson
Μουσική: Miklos Rozsa
Μοντάζ: George Boemler
Ηθοποιοί: Sterling Hayden, Louis Calhern, Jean Hagen, James Whitmore, Sam Jaffe, John McIntire, Marilyn Monroe

ΗΠΑ | 1950 | Ασπρόμαυρο | DCP | 112’ | Αγγλικά, Γερμανικά



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αφιέρωμα στον Τζον Χιούστον