Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Οι Δουβλινέζοι / The Dead

Ένα από τα ωραιότερα διηγήματα του Τζέιμς Τζόις έδωσε την αφορμή στον Τζον Χιούστον να υπογράψει το κύκνειο άσμα του: ένα κομψοτέχνημα ατμόσφαιρας στο οποίο ένα εορταστικό δείπνο μετατρέπεται σε έναν υπέροχο στοχασμό πάνω στη ζωή και στη μόνη βεβαιότητά της, που είναι ο θάνατος. Εξαιρετική ερμηνεία από την Αντζέλικα Χιούστον, δύο υποψηφιότητες στα Όσκαρ (Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου και Κοστουμιών).Προβολή σε 35άρα κόπια, αφιερωμένη στον Μπάμπη Ακτσόγλου.

The Dead

Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, το κύκνειο άσμα τουσπουδαίου σκηνοθέτη μεταφέρει υποδειγματικά στην οθόνη ένα υπέροχο διήγημα του Τζέιμς Τζόις, βάζοντας με ανεπιτήδευτο και συνάμα αρχοντικό τρόπο κατακλείδα σε μια από τις πιο αξιοζήλευτες φιλμογραφίες του Χόλιγουντ.

Αποσπώντας μία θεσπέσια ερμηνεία από την κόρη του, Αντζέλικα, ο Χιούστον ζωντανεύει στο κομψοτέχνημά του τη θαλπωρή ενός φιλόξενου σπιτιού στο οποίο συγκεντρώνονται συγγενείς και φίλοι για να γιορτάσουν την ημέρα των Θεοφανίων, στο Δουβλίνο του 1904. Η ατμόσφαιρα είναι ξένοιαστη, νοσταλγική και γεμάτη αγάπη μέχρι που μια θλιμμένη ανάμνηση από το παρελθόν έρχεται να ρίξει μελαγχολική αυλαία στη βραδιά και να υπενθυμίσει ότι ο θάνατος, έστω και προσωρινά απών, θα ρίχνει πάντοτε τη σκιά του στις ζωές και τις τύχες των ανθρώπων.

Σκηνοθεσία: John Huston
Σενάριο: Tony Huston
Φωτογραφία: Fred Murphy
Μουσική: Alex North
Μοντάζ: Roberto Silvi
Ηθοποιοί: Anjelica Huston, Donal McCann, Helena Carroll, Cathleen Delaney, Rachael Dowling, Ingrid Craigie

Ην. Βασίλειο, Ιρλανδία, ΗΠΑ, Δ. Γερμανία | 1987 | ΄Εγχρωμο | 35mm | 83’ | Αγγλικά



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αφιέρωμα στον Τζον Χιούστον