Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Ο Άνθρωπος που θα Γινόταν Βασιλιάς / The Man Who Would Be King

Οι Μάικλ Κέιν και Σον Κόνερι υποδύονται δυο πρώην αξιωματικούς του βρετανικού στρατού και νυν λωποδύτες οι οποίοι ετοιμάζονται για την μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής τους, όταν αποφασίζουν να ταξιδέψουν σε αχαρτογράφητα μέρη της Ασίας για να εκμεταλλευτούν τοπικές φυλές. Χιονοθύελλες, συγκρούσεις, θησαυροί και αριβισμός σε μια larger than life εποποιία παλιάς κοπής. Υποψήφιο για τέσσερα Όσκαρ, το φιλμ του Χιούστον προβάλλεται σε 35άρα κόπια.

The Man Who Would Be King

Το βιβλίο του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ ήταν διακαής πόθος του Χιούστον από την δεκαετία του ’50 και παρά τις διάφορες δυσκολίες που κατά καιρούς συναντούσε, κατάφερε στα 70 του να φτιάξει ένα αριστουργηματικό έπος, με ιδανικό πρωταγωνιστικό ζευγάρι (Κόνερι και Κέιν) δύο χαρακτήρες που μετά από χρόνια εμπειριών στην Ινδία ως εργαλεία της ιμπεριαλιστικής βρετανικής αυτοκρατορίας, αμφισβητούν ανοιχτά τα όρια της νομιμότητας και της παρανομίας.

Το ταξίδι τους μακριά από τα ίχνη του δυτικού πολιτισμού, με σκοπό να γίνουν τοπικοί βασιλιάδες και να αποκομίσουν κέρδη ώστε να επιστρέψουν θριαμβευτές, γεμάτο περιπέτειες και δολοπλοκίες, είναι μία ωδή στον τυχοδιωκτισμό και τη μεγαλομανία, «ασθένειες» με τις οποίες αναμετρήθηκε με πάθος πολλές φορές κατά τη διάρκεια της καριέρας του ο σκηνοθέτης.

Σκηνοθεσία: John Huston
Σενάριο: John Huston, Gladys Hill
Φωτογραφία: Oswald Morris
Μουσική: Maurice Jarre
Μοντάζ: Russell Lloyd
Ηθοποιοί: Sean Connery, Michael Caine, Christopher Plummer, Saeed Jaffrey, Shakira Caine

Ην. Βασίλειο, ΗΠΑ | 1975 | 'Εγχρωμο | 35mm | 129’ | Αγγλικά



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αφιέρωμα στον Τζον Χιούστον